Κατ' αρχάς θα παρακαλούσα πάρα πολύ αφού μπαίνετε στον κόπο να με ερμηνεύσετε, ή να το κάνετε σωστά ή καλύτερα να μην το κάνετε καθόλου. Δόξα τω Θεώ και να μιλάω ξέρω και να γράφω και μόνο με περιστροφές δεν μιλάω και για τέτοια θέματα δεν συνηθίζω να κάνω κανενός είδους "πλάκα".
@ntounias: Δεν είπα
ΠΟΤΕ πως η άποψη για τη δημιουργία του συλλόγου είναι σκέψη ενός ατόμου. Έχει εκφραστεί πολλές φορές στο παρελθόν, οι παλαιότεροι θυμούνται ότι και εγώ ο ίδιος ήμουν θετικός και τότε και αν διάβαζες εσύ "λίγο παραπάνω" όπως με προτρέπεις, θα διαπίστωνες ότι και τώρα είμαι θετικός προς αυτή την κατεύθυνση -- και μάλιστα το λέω ξεκάθαρα. Η "διαφωνία" με τον Πάρη επί του παρόντος δεν έγκειται στο ΑΝ πρέπει να γίνει σύλλογος ή όχι -- προφανώς και πρέπει. Έγκειται στο ΠΩΣ πρέπει να γίνει ο σύλλογος, δηλαδή αυτόνομος (όπως προτείνω εγώ) ή mix με υποστήριξη των δυνάμεων ενός άλλου συλλόγου (όπως -μου έδωσε την εντύπωση ότι- προτείνει ο Πάρης). Επίσης το ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας "ομάδας" αν θέλεις ως Kavala Wireless Network, έγινε όντως πριν 3 ή 4 χρόνια, όμως μέσα σε όλο αυτό το διάστημα εκτός από το να γίνει προσπάθεια να στηθούν ασύρματα και να αποκτηθεί τεχνογνωσία (που προφανώς φαίνεται να είναι το σημαντικότερο) δεν έγινε απολύτως καμία κίνηση να προβληθούμε και να προσεγγιστεί κόσμος που θα ενδυνάμωνε ΚΑΙ το τεχνικό κομμάτι του δικτύου. Αυτό για μένα ήταν λάθος επιλογή, αν και δικαιολογημένη καθότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα σύλλογος που να κοιτάξει και αυτή την πλευρά εν παραλλήλω.
@parpen: Πάρη ειλικρινά δεν μου αρέσει ο τόνος αυτός -- και το λέω απολύτως καλοπροαίρετα. Το "αν συμφωνείτε έχει καλώς, αλλιώς προχωράω μόνος και όποιος θέλει ακολουθεί", είναι δικαίωμά σου. Όταν όμως γράφεις τις σκέψεις σου σε ένα forum, προφανώς το κάνεις για να ακούσεις και τις γνώμες των άλλων. Αν αυτές δεν σε ενδιαφέρουν και δεν τις λαμβάνεις υπόψη εφόσον είναι και διαφορετικές απ' τις δικές σου, τότε σε λάθος κατηγορία άνοιξες το thread. Υπάρχει και η κατηγορία των ανακοινώσεων όπου είσαι και moderator.
Να απαντήσω συγκεκριμένα όμως:
1) Όταν μιλάω για δυνάμεις του KVWN εννοούσα, ναι, εσάς τους 3 που δεν γεμίζετε ούτε ταξί. Τον εαυτό μου δεν τον βάζω καν μέσα γιατί, αν και έχω όλη την καλή πρόθεση να βοηθήσω και το κάνω όποτε και όπως μπορώ, δεν έχω στήσει ασύρματο και προφανώς δεν υπολογίζομαι ως ενεργό μέλος.
2) Διευκρινίζεις ότι δεν υπάρχει κάποιος υπάρχον σύλλογος που θα συνενωθεί με το KVWN. Εγώ όμως αυτό κατάλαβα (και δε νομίζω να κατάλαβα λάθος) με τον τρόπο που έγραψες στα αρχικά post σου περί ΣΤΕΜΠ κ.λπ. Γι' αυτό και ζήτησα διευκρινήσεις. Αντ' αυτού βέβαια πήρα την απάντηση "δεν θα κάτσω να το εξηγήσω περισσότερο". Ok, με κάλυψες.
3) Νομίζω πως όλοι όσοι είμαστε εδώ -- ακόμη και όσοι δεν έχουμε στήσει ασύρματο ή ακόμη και όσοι δεν έχουν γράψει καν το παραμικρό εδώ μέσα αλλά έχουν γραφτεί έστω ως μέλη του forum -- αγαπάμε αυτό το πράγμα ή, αν μη τι άλλο, είμαστε ιδιαίτερα θετικοί προς αυτό. Επομένως δε νομίζω να υπάρχει κανείς ανάμεσά μας που δε θέλει την πρόοδο και την ανάπτυξη του KVWN. Το αν ο κόσμος έχει διαφορετικές απόψεις απ' τις δικές σου, τις καταθέτει δημόσια ώστε να πει το μακρύ και το κοντό του και να βγει μια κοινή, κατά το δυνατόν, γραμμή πλεύσης. Αν θέλετε να προχωρήσετε μοναχικά, δε νομίζω ότι μπορεί να σας εμποδίσει κανείς. Το να υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης, απλώς βοηθάει το να συγκεντρωθεί εξ' αρχής περισσότερος κόσμος γύρω απ' αυτή την προσπάθεια -- τίποτε περισσότερο. Αν νομίζετε ότι δεν τον έχετε ανάγκη, δικαίωμά σας.
4) Όσον αφορά τον σχεδιασμό των οπτικών ινών, ευχαρίστως να το συζητήσουμε (έχεις και το mail μου και το MSN μου) όποτε θέλεις. Αν προσέξεις καλύτερα όμως ο σχεδιασμός έχει γίνει με την
τοπολογία δαχτυλιδιού για να καλυφθεί όλος ο πολεοδομικός ιστός της πόλης. Σαφώς και το "δαχτυλίδι" αυτό περνάει από σημεία "δημόσιου ενδιαφέροντος" όπως μπορείς να δεις και
εδώ και είναι τα πρώτα τα οποία θα καρπωθούν τα οφέλη αυτού του δικτύου καθώς τώρα διασυνδέονται με άλλους πιο αμφίβολους, αργούς ή/και δαπανηρούς τρόπους (WiFi, μισθωμένα κυκλώματα, κ.λπ.). Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση όμως το δίκτυο δεν γίνεται (μόνον) γι' αυτόν τον λόγο και επέτρεψέ μου να πω πως αυτό είναι ένα παραμύθι που απλώς μας ταΐζουν για να μη φανεί το τι κρύβεται από πίσω και ξεσηκωθούν και οι πέτρες. Στην παραπάνω σελίδα που σου έδωσα, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στην πρόβλεψη των μητροπολιτικών δικτύων είναι και η διασύνδεση μέσω WiFi με
ξεχωριστό χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο δίνεται κυρίως στις ΤΕΔΚ. Και ξέρεις πολύ καλά τι συμβαίνει τουλάχιστον με τη δική μας ΤΕΔΚ στο θέμα της ασύρματης δικτύωσης (να μην ξεμπροστιάζω δημοσίως, τα έχουμε πει 100 φορές). Ήδη το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη δική μας ΤΕΔΚ έχει εγκριθεί εδώ και κάποιο καιρό, έχουν πέσει οι υπογραφές και υλοποιείται. Αυτό που δεν αναφέρει η είδηση της παραπάνω σελίδας, είναι ότι τελικώς όλη η ιστορία γίνεται για τους παρόχους ADSL, έτσι ώστε να διασυνδέσουν τα αποκεντρωμένα datacenter τους με τα κέντρα του ΟΤΕ ώστε να δώσουν σε πρώτη φάση ADSL πάνω απ' τον χαλκό του ΟΤΕ (καθότι ADSL πάνω απ' την οπτική δεν περνάει) και σε δεύτερη φάση απ' ευθείας ίνα στα σπίτια. Αν δεν το πιστεύεις αυτό, δες πως "όλως τυχαίως" περνάει το fiber ring κάτω απ' τη Forthnet στην Ύδρας, κάτω απ' την HOL/Intracom απέναντι απ' τη νέα βιβλιοθήκη και κάτω απ' τους δύο ΟΤΕ (Κήπο και Βύρωνα). Επίσης δες τα χρονοδιαγράμματα για το ADSL2+ της Forthnet και της HOL. Έλεγαν για Σεπτέμβρη στην Καβάλα, αλλά επειδή ούτε καν καλώδια δεν πέρασαν απ' τις σωλήνες του ADSL Ring, το μετέθεσαν για Δεκέμβρη και άμα... Φυσικά τα datacenters και των δύο είναι ήδη στημένα, έτοιμα και δοκιμασμένα απ' το καλοκαίρι -- το καλώδιο λείπει μόνο. Αν ούτε αυτό σε πείθει, τότε να αναφέρω ότι έχω εσωτερική πληροφόρηση για το θέμα εδώ και μήνες, από πάρα πολύ έγκυρη πηγή που δε θέλω να κατονομάσω. Επίσης να μη θυμηθώ την θηριωδία της Intracom που πήγε απροκάλυπτα στον δήμαρχο, του έταξε 10 laptop για να τους αφήσει να περάσουν ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ καλώδια μέσα απ' τις σωληνώσεις του Δήμου -- γεγονός που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή μετά από διάφορες παρεμβάσεις. Εν τέλει, επειδή είναι πολύ ακριβό να σκάψουν για να περάσουν δικά τους ξεχωριστά καλώδια από άλλο αυλάκι, όλη η ιστορία θα συγκαλυφθεί με την "ενοικίαση" των υπαρχόντων καλωδίων που θα ελέγχει ιδιωτική εταιρία όταν ολοκληρωθεί το έργο. Άρα όλη η ιστορία γίνεται για να προωθηθεί η ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα (πράγμα θετικό) πλην όμως καρπώνονται άμεσα οφέλη οι ιδιωτικές εταιρίες (το οποίο δεν τον λέμε για να μην μας ρίξει πρόστιμο η Ε.Ε. όπως κόντεψε).
Επομένως τι έχουμε στα χέρια μας; Ένα δίκτυο οπτικών ινών που δεν είναι έτοιμο και όταν θα είναι θα εξυπηρετήσει τα κτίρια δημόσιου ενδιαφέροντος, τα WiFi της ΤΕΔΚ για τους μικρούς δήμους και τις απομακρυσμένες υπηρεσίες (έργο που έχει δοθεί ήδη και εκτελείται) και τους μεγάλους ISPs. Νομίζεις ότι χωράμε εμείς σ' αυτό; Δικαίωμά σου και φυσικά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Αλλά εφόσον γνωρίζω πέντε πράγματα, θα ήταν υποκριτικό να μην τα καταθέσω εφόσον βλέπω ότι ποντάρετε σ' αυτό.
Τέλος να πω κάτι για τα άτομα που λες στο τέλος του post σου. Σαφώς και δεν πιστεύω ότι ούτε σε βαθμό "τελείωσης" έχει φτάσει κανείς, ούτε πως δεν θα προκύπτουν προβλήματα κ.λπ. κ.λπ. όπως λες. Πιστεύω όμως πως μέσα στα Mikrotik και στα routing και στις κεραίες για να κερδίσουμε +2db και στις αλλαγές των καναλιών, θα μπορούσαμε να έχουμε συνεννοηθεί να δώσουμε και 5 συνεντεύξεις σε τηλεόραση, ραδιόφωνα και εφημερίδες (που και προσωπικά έχω πει 100 φορές ότι έχω πάρα πολλούς γνωστούς λόγω του ότι δούλευα σε πολλά μέσα στο παρελθόν), να έχουμε διοργανώσει ίσως ένα σεμινάριο, μία γιορτή, ένα event σε κάποια πλατεία, να έχουμε λάβει μέρος σε μία έκθεση του επιμελητηρίου και χίλια δυο άλλα πράγματα τα οποία ΣΙΓΟΥΡΑ θα μας έκαναν πιο γνωστούς και θα μας έφερναν κόσμο, άσχετα με το αν μόνο 4 από μας έχουν στήσει ασύρματο. Άλλωστε κι εγώ προσωπικά που δεν έχω στήσει τίποτα, βλέπεις ότι νοιάζομαι και προσπαθώ να προωθήσω ακόμη και την ιδέα -- ο εξοπλισμός από μόνος του δε λέει τίποτα και κανείς δεν περισσεύει από μια τόσο φιλόδοξη και ευγενή προσπάθεια.
Διαφωνίες υπάρχουν ναι και θα υπάρχουν πάντα. Όπως είπες κι εσύ κάποτε, αλίμονο αν συμφωνούσαμε όλοι μεταξύ μας. Το "άμα σας αρέσει ακολουθείτε" δεν είναι όμως λογική θέση και προτείνω να την ξανασκεφτείς.
Πάντως για να καταλήξω κι εγώ κάπου με τη δική μου τη θέση και να γίνω πιο ξεκάθαρος. Η διαφωνία μου ήταν στο γεγονός (γιατί αυτό κατάλαβα από τα πρώτα σου post) ότι θα "συνενωθούμε", τρόπον τινά, με κάποιον υπάρχον σύλλογο. Αν κατάλαβα καλά αυτό που προτείνεις είναι, μιας και είμαστε λίγοι εδώ μεσα, να δημιουργηθεί εξ' αρχής ένας νέος σύλλογος γενικότερου χαρακτήρα που θα περιλαμβάνει εξ' αρχής και την "ιδέα" του KVWN όπως και άλλες δράσεις ευρύτερου τεχνικού χαρακτήρα. Με αυτή την ιδέα δεν είμαι καθόλου αντίθετος, την βλέπω απολύτως θετικά και θα χαρώ να λάβω μέρος απ' τους πρώτους σε αυτή την προσπάθεια. Επίσης δεν είμαι καθόλου αντίθετος σε θέματα συνδρομών και αναζήτησης πόρων από τρίτους φορείς -- ίσα ίσα τα θεωρώ απολύτως αναγκαία.
Εύχομαι να μας ενημερώσετε έγκαιρα λοιπόν για οποιαδήποτε κίνηση ή δράση αναλάβετε.
Καλή αρχή.